Dementievriendelijke uitvaart
Kan/mag dementerende partner mee naar de uitvaart?
We worden steeds ouder; dat is een gegeven. En naarmate we ouder worden neemt de kans dat we dementie krijgen toe.
Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 290.000 personen gediagnostiseerd met deze ziekte. Naar verwachting zullen er in 2040 ongeveer 500.000 personen met deze ziekte zijn.
Steeds vaker zien we dat een achterblijvende partner of ouder van een kind, een vorm van dementie heeft. Voor de overige familie zorgt dit voor veel twijfels en vragen. “Kan papa wel mee naar de uitvaart?” en “Is het verstandig om mama te vertellen dat papa is overleden?”. En “Begrijpt hij wel wat er aan de hand is?”.
Afscheid nemen is voor iedereen belangrijk
Voor mij als uitvaartbegeleider, zijn alle betrokkenen belangrijk bij het organiseren van de uitvaart. Het is tegelijkertijd waardevol dat iedereen afscheid kan nemen, ieder op zijn of haar eigen manier. En ook dat iedereen mag meedenken over de wijze waarop en de mogelijkheden die er zijn.
In ons bedrijf is er altijd aandacht voor de naasten. Is er een persoon met dementie betrokken bij de uitvaart dan nemen wij, als dat nodig is, meer tijd. Daarnaast zoeken wij, samen met de andere betrokkenen, op welke manier deze persoon met dementie ook op een passende manier afscheid kan nemen.
Waarom is afscheid nemen zo belangrijk
Het is belangrijk om dit moment te markeren in de tijd; er breekt voor alle betrokkenen een nieuwe realiteit aan. Dit afscheid markeert een nieuw begin. U gaat weer met elkaar verder, hoe dan ook.
Door met elkaar, als gezin en als naasten samen met de persoon met dementie stil te staan bij de dood, maakt u met elkaar een start met de rouw. Vanaf het afscheid gaat u als een andere groep verder, namelijk zonder de overledene.
Hoe waardevol het is om samen dit afscheid vorm te geven, weten wij als geen ander. Want hoewel het lijkt of de persoon met dementie niet meer alles lijkt te beseffen, het gevoel en het zien van een overledene blijft. De persoon met dementie is een volwassene en heeft een heel leven achter zich. Deze mens nemen wij serieus en betrekken wij bij het afscheid nemen.
Zoeken naar wat wél kan
Er zijn verschillende mogelijkheden om iedereen te betrekken bij het organiseren van de uitvaart en het bewust afscheid nemen. Dit doen wij in overleg met de naasten en we begeleiden de familie in de uitvoering hiervan.
Wij maken bespreekbaar wat de mogelijke acties van de persoon tijdens de uitvaart zou kunnen gaan doen. En maken een plan op; een “wat/als plan”. Het geeft families vaak rust en zij kunnen zich dan met hun eigen verdriet bezighouden.
Van tevoren denken we na over het rouwbezoek en de eventuele condoleance. Is het verstandig, ook voor de persoon met dementie, om hierbij aanwezig te zijn. Of kan er misschien beter op een andere manier afscheid worden genomen?
Ik heb de training Dementievriendelijke Uitvaartverzorger van DeMens Training gevolgd. Deze opleiding is tot stand gekomen in samenwerking met Alzheimer Nederland. Samen afscheid nemen is belangrijk en het betrekken van een persoon met dementie is daar een onderdeel van.
Voor een dementie vriendelijke uitvaart en vragen hierover, kunt u terecht bij Andrea de Groot van Memoriam Uitvaart.
