“Een duurzame uitvaart… hoe ziet dat eruit?”

Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzaam te leven. Het komt ook steeds vaker voor dat men kiest voor duurzame alternatieven bij begraven of cremeren. En dat gaat veel verder dan de keuze voor de kist of de keuze voor de natuurbegraafplaats.

De “niet duurzame” uitvaart is meestal als volgt:
  • Overledene wordt vervoerd naar een rouwcentrum of naar huis;
  • Aldaar wordt de overledene in de kist gelegd;
  • Er worden bloemen besteld;
  • Er worden kaarten besteld en verstuurd met de post;
  • De overledene wordt naar een locatie vervoerd waar een condoleance plaatsvindt (meestal de avond vóór de uitvaart);
  • De dag van de uitvaart wordt de overledene overgebracht naar de kerk of het crematorium;
  • Na de uitvaartplechtigheid wordt de overledene naar de begraafplaats gebracht;
  • Na het bezoek aan de begraafplaats, komt men samen om nog even iets te eten of te drinken.

Keuzes bij een duurzame uitvaart:

De omhulling van het lichaam (kist of baarplank met wade):

 De meest eenvoudige kisten zijn gemaakt van spaanplaat. Dit is geen duurzame keuze, omdat er schadelijke stoffen worden gebruikt bij het maken van deze kist en omdat deze kist niet gemakkelijk afbreekt.

De duurzame keuze is dan een massief houten kist, van Nederlands hout en gemaakt is in Nederland. Denk hierbij aan populierenhout, wilgenhout of hout van knotwilgen.

Duurzame kisten worden gemaakt zonder (chemische) lak en/of lijm en hebben geen ornamenten (versiersels). Ook de bekleding is van natuurlijk materiaal, zoals linnen, jute, hennep, bamboe of brandnetel.

Deze bovenstaande punten gelden ook voor een baarplank.

De laatste trend is de kartonnen kist.  Dit is een duurzame optie als de kist wordt gebruikt voor een begrafenis. Bij een crematie is extra brandstof nodig, juist doordat de houten kist ontbreekt, en is op dat moment geen duurzame optie.

Bloemen en bloemstukken:

 Bloemen rondom de overledene en bloemstukken op de kist of op tafeltjes is heel mooi om te zien. Zeker ook als de bloemen de favorieten zijn van de overledene. Wat mensen zich vaak niet realiseren dat bloemen soms uit andere werelddelen worden overgevlogen. Gerbera’s bijvoorbeeld, zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar hebben vaak een (vlieg) reis van vele duizenden kilometers achter de rug.

De duurzame keuze kan daarin zijn om alleen bloemen te gebruiken die in Nederland, in dit seizoen, verkrijgbaar zijn. Een goede bloemist kan ook dan nog prachtige bloemstukken verzorgen.

Een nieuwe mogelijkheid biedt de “Bloemenband” (www.bloemenband.nl) Dit is een linnen of juten band om de kist met plaats om losse bloemen in te steken. Iedere genodigde kan dan een bloem meenemen (uit de (eigen) tuin of gekocht in een bloemenwinkel. Hierdoor ontstaat een “tuin” waarin de overledene ligt, in plaats van een door bloemen bedolven kist.

Kaarten:

 We versturen nog steeds veel kaarten via de post. Vooral oudere mensen vinden het fijn om een papieren rouwkaart te ontvangen. De bewuste keuze is dan de keuze voor gerecycled en ongebleekt papier. De minste impact op het milieu is het digitaal versturen van kaarten, via de mail. We zien vaak een combinatie, versturen via de mail én via de post.

Catering:

 Zowel bij de condoleance als voor- en na de uitvaart, zijn er voldoende momenten om met elkaar te eten en te drinken. Het bekende “koffie en cake” zien we minder vaak. Het komt steeds vaker voor om het leven van de overledene te “vieren” en wordt er geproost met bijvoorbeeld wijn.

Er zijn steeds meer gelegenheden, ook bij diverse uitvaartlocaties en crematoria, waar wordt gewerkt met biologische en zelfs streekproducten. Vaak wordt gewerkt met lokale leveranciers en regionale producten.

Het vervoer:

 Zoals u in voorgaande opsomming kunt lezen, zijn er veel vervoersmomenten.  Door juist daar kritisch naar te kijken, is het mogelijk om deze momenten te beperken. Denkt u hierbij aan een opbaring in een rouwcentrum waar zowel de condoleance als de (intieme) afscheidsplechtigheid kan zijn. En aansluitend zwaait u de overledene uit die alleen naar het crematorium gaat. Een andere mogelijkheid is om met de rouwbus (bus waarin zowel de overledene als een kleine groep mensen vervoerd kan worden) naar het crematorium of de begraafplaats te gaan, in plaats van meerdere auto’s. En wat denkt u van een rouwbakfiets waar de naasten achteraan fietsen?  Ook kunt u denken aan elektrische rouw- en volgauto’s.

Er zijn zoveel mogelijkheden!

Samenvattend:

Er zijn veel ontwikkelingen rond en vraag naar duurzame uitvaarten. Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Veel is afhankelijk van de wensen van de overledene en de naasten. Ik kan u helpen bij het zoeken naar de meest duurzame keuzes bij de gestelde wensen.

Juist door andere keuzes te maken, wordt de uitvaart van uw geliefde persoonlijker, mooier en duurzamer.

Ik heb voor u een Wensenboekje waarin u al uw wensen omtrent uw uitvaart kunt noteren. Ook de wensen die in dit nieuwsitem niet zijn genoemd. Dit boekje kunt u bij mij opvragen, ik stuur het u graag toe.

Tevens kunt u met mij contact opnemen voor meer informatie en voor het maken van een afspraak.

Andrea de Groot
Memoriam Uitvaart
info@memoriamuitvaart.nl
075-2043419442