De tijden veranderen; vroeger werd er voornamelijk gedragen als burenhulp. In het verleden werden kistdragers ook wel “zwarte kraaien” genoemd. Dit is ontstaan doordat het veelal oudere mannen waren die, na hun pensioen in het zwart gekleed, de kist gingen dragen. De nabestaanden willen echter “anders” en “jonger”.
Tegenwoordig wordt het dragen van de kist vaak uitbesteed aan professionele dragers. Ook geven nabestaanden aan dat zij (een deel) zelf willen doen.
De dragers:
De dragers die vaak worden ingehuurd zijn de oudere mannen die na hun pensioen dit als bijbaan doen. Maar ook zien we tegenwoordig veel jongeren en zelfs dames die drager zijn. Het zijn vaak studenten die naast hun studie door vakmensen in de uitvaart de opgeleid zijn in dit bijzondere vak. Op deze manier is ook Memoriam Uitvaartbegeleiding in staat om een jonge, frisse dragersploeg in te schakelen voor de uitvaart van uw dierbare. Bij het regelen van de uitvaart houden we natuurlijk rekening met uw wensen.
Kleding van de dragers:
Traditioneel is de kleding van de dragers zwart en met hoed. Ook daarin zijn verschillen ontstaan.
Natuurlijk kunt u kiezen in een zwart pak en jas met hoed, maar tegenwoordig wordt ook veel grijze kleding gedragen en geen hoed. En in de zomer wordt niet altijd meer een lange overjas gedragen. De keuze ligt bij u als naasten.
Waar steeds meer vraag naar is, zijn dragers in vrijetijdskleding, spijkerbroeken en overhemden. Sommige naasten noemen dit “doe maar gewoon”; geen “zwarte kraaien” of “grijze duiven”. Er is veel mogelijk.
De familie wil zelf dragen:
De vraag die mij veel gesteld wordt, is of het wel nodig is om een dragersploeg in te schakelen. Het is heel mooi om de weg naar het graf met een professionele dragersgroep te doen, volgens de aloude protocollen en etiquette. Het is heel mooi en stijlvol en laat zeker een mooie en stijlvolle herinnering achter.
Het is in veel gevallen mogelijk om als naasten zélf te dragen. Dit kan zijn op een rijdende baar (kar met vaak een gekleurde rok) of een loopkoets (een kar met grote wielen). En ook schouderen is (soms) mogelijk.Eventueel plaatst u gezamenlijk ook de kist op het graf en kunt u wellicht de kist met touwen laten zakken.Hiermee maakt u een intieme sfeer, die ook weer een bijzondere en dierbare herinnering zal zijn.
Weet dat ik ben getraind door Ferentes om families te begeleiden die zelf willen dragen; zowel uit huis naar de rouwauto, van de auto naar de uitvaartlocatie in de kerk of aula als naar het graf. Als u deze wens heeft, bespreken we van tevoren wat de mogelijkheden zijn. En als het nodig is, kunnen we een moment plannen om dit met elkaar te oefenen.
Samenvattend:
Vroeger werden de “zwarte kraaien” ingezet bij het dragen van de overledene naar het graf. Tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden. De zwarte kraaien zijn voor een groot deel vervangen door jonge manlijke en vrouwelijke dragers. Er kan ook voor verschillende kledingstijlen worden gezorgd.
Het zelf dragen van een overledene is vaak ook mogelijk. Er zijn uitvaartbegeleiders die hiervoor een training hebben gevolgd, bijvoorbeeld bij Ferentes. Ook ik heb deze opleiding gevolgd en kan u bijstaan als u de keuze heeft om zelf uw naaste naar de laatste rustplaats te begeleiden.
Neem via onderstaand telefoonnummer of mailadres contact op als u meer informatie wilt over de kosten en mogelijkheden.