cremeren as uitstrooien uitvaartverzorging

Cremeren; wat overblijft is as.

Begraafplaats en Crematorium Westerveld is een van de eerste particuliere begraafplaatsen in Nederland. En het is eerste crematorium van Nederland, gebouwd in 1913. Op 1 april 1914 vond hier de eerste crematie plaats. Vanwege onvolkomenheden in de Begrafeniswet, daterend van 1869 waarin crematie niet werd toegestaan, werd cremeren vanaf dat moment gedoogd.

Vanaf 1955 werd crematie wettelijk geregeld en werd de Begrafeniswet veranderd in Wet op de Lijkbezorging. Het aantal crematies per jaar stijgt vanaf dat moment.

In 1998 is de wet aangepast in verband met verruiming van de mogelijkheden van de asbestemming. Eerder was verstrooiing slechts mogelijk op wettelijk daartoe aangewezen plaatsen, en dat wordt vanaf dit moment losgelaten. Natuurlijk gelden er nog wel andere wetten en regels die in acht moeten worden genomen.

Tevens is het mogelijk om vanaf dat moment de as te splitsen. Dit maakt het mogelijk dat verschillende naasten een deel van de as kunnen bewaren of verstrooien.

De wettelijke bewaartermijn:

De houder van het crematorium is verplicht de as in één of meer asbussen te bewaren, minimaal een maand. Daarna kan de as, naar keuze van de nabestaanden, worden uitgestrooid op het strooiveld bij het crematorium, worden opgehaald of verzonden worden naar het buitenland.

Urnen:

Als u de as van uw dierbare ophaalt van het crematorium is deze meestal verpakt in een kunststof urn of bus. U kunt ook een afspraak maken bij het crematorium om aldaar één mooie urn of meerdere (kleine) urnen te kopen.

Er zijn andere mogelijkheden:

  • Als eerste dient u te beslissen of u alle as in één urn wilt bewaren of dat u de as wilt splitsen;
  • Op internet is een enorme keuze aan urnen, zowel groot als klein. De urnen kunt u bestellen en thuis laten bezorgen;
  • U kunt een of meerder urnen voor u laten maken, volledig naar uw wens. Ook deze adressen kunt u op internet vinden;
  • U kunt zelf één of meerdere urnen maken. Over Nederland verspreid zijn verschillende bedrijven die middels workshops nabestaanden begeleiden in het maken van een urn.

Urnengraf of urnenmuur:

Afhankelijk van de begraafplaatsen en de mogelijkheden die er geboden worden voor een urnengraf of -muur, maakt u de keuze voor de urn.

Op een natuurbegraafplaats dient de urn volledig van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt te zijn.

Op andere begraafplaatsen zijn vaak urnenmuren (columbarium) aanwezig, waar u een nis kunt huren om een urn in te plaatsen. Vaak huurt u deze plek voor een aantal jaren. De maten waaraan de urn moet voldoen, verschilt per begraafplaats.

Er zijn ook begraafplaatsen waar u uw urn in een urnengraf kunt plaatsen. Deze kunt u dan, naar uw eigen inzicht, afdekken met een gedenkplaat of monument. U kunt dan vaak kiezen of u de asbus van het crematorium gebruikt, of dat u een andere urn gebruikt.

Samenvattend:

Cremeren is steeds meer in opkomst. De mogelijkheden voor het persoonlijk maken van de urn is groot. U kunt er ook voor kiezen om de urn zelf te maken.