De verborgen kosten van een uitvaart

Als ik met mensen in gesprek ga over mijn beroep als uitvaartbegeleider, geeft men vaak aan dat een uitvaart duur is. En dat het voor hen onduidelijk is wat de kosten zijn. Mensen die recent een naasten hebben begraven of hebben laten cremeren geven dan aan dat zij voor veel onverwachte kosten zijn komen te staan.  Dat is jammer. Bij veel uitvaartondernemers, waaronder ikzelf, (www.memoriamuitvaart.nl) kunt u een voorgesprek aanvragen, zodat u op de hoogte bent van de kosten voor een uitvaart die volledig naar uw wensen wordt uitgevoerd.

Bekende en onbekende kosten samenhangend met de uitvaart:

Veel van de kosten voor een uitvaart, een begrafenis of een crematie, zijn op internet te vinden.

Op de sites van begraafplaatsen staan de kosten voor het huren van een graf, het onderhoud en het eventueel opnieuw openen van het graf (voor een bijzetting).

Ook kunt u de prijzen vinden voor het gebruik van de aula en het eventuele gebruik van de koffiekamer. Deze prijzen zijn dan inclusief de feitelijke crematie.

De meeste mensen zijn wel op de hoogte dat de overledene omhuld dient te zijn; meestal wordt de overledene in een kist begraven of gecremeerd.

Verborgen kosten zijn feitelijk onverwachte (door nabestaanden niet verwachte) kosten:

Hieronder geef ik weer welke kosten worden berekend vanaf het moment dat u een uitvaartondernemer belt tot en met het nagesprek; in chronologische volgorde. Hierbij staan veel posten waar u waarschijnlijk niet bij stilstaat!

Er zijn geen vaste tarieven, mede doordat zowel regionaal als per uitvaartondernemer verschillende bedragen worden gehanteerd. Onderstaand is dus een lijst met kosten die kunnen worden berekend, zonder de prijzen:

  • De kosten voor de begeleiding vanaf het moment van melden tot en met het nagesprek;
  • Het ophalen van de overledene en overbrengen naar de plaats van de opbaring;
  • Het verzorgen, aankleden en plaatsen van de overledene in kist of op bed;
  • Kist of baarplank met omhulling;
  • Huur materiaal voor opbaren thuis met dagelijkse controle door uitvaartondernemer;
  • Huur van koelruimte, opbaarruimte, 24-uurs kamer of afscheidskamer;
  • Bezoek brengen aan overledene in opbaarruimte;
  • Rouw drukwerk en -advertentie;
  • Akte van overlijden;
  • Huren van locatie voor condoleance met eventuele consumpties;
  • Condoleanceboek of -register (via internet);
  • Op de dag van de uitvaart; rouwwagen en eventueel volgwagens;
  • Huur van de uitvaartlocatie met eventueel consumpties;

Na de uitvaart kunt u voor kosten komen te staan, als u bedankkaartjes wilt laten bedrukken of een bedankadvertentie wilt plaatsen. Dit kan de uitvaartondernemer voor u regelen, maar dit zijn kosten die voor uw rekening komen.

Daarnaast zullen ook andere partijen dan de uitvaartonderneming u mogelijk kosten in rekening brengen, denkt u daarbij aan het Mortuarium (als uw naaste in een ziekenhuis is overleden), de steenhouwer (als u een gedenkplaat voor op het graf wilt laten maken) en het crematorium (als u besluit om een urn via hen aan te schaffen).

Samenvattend:

Een uitvaartonderneming regelt veel voor u; dat is fijn in een periode dat u in uw hoofd met andere dingen bezig bent. De kosten daarbij kunnen behoorlijk oplopen, omdat er veel geregeld moet worden waar u van tevoren niet over heeft nagedacht.

Met bovenstaande opsomming hoop ik u overzicht te geven welke kosten u kunt verwachten. Om zeker te zijn dat u voldoende bent verzekerd of voldoende opzij hebt gezet voor de uitvaart, is het verstandig om met een uitvaartondernemer in gesprek te gaan. Dit voorgesprek is vaak kosteloos en geeft u een goede indicatie over de te verwachten rekening.

Ook bij mij kunt u via de mail of telefonisch een afspraak maken voor dit voorgesprek; daaraan zij voor u geen kosten verbonden. Tevens kunt u bij mij een Wensenboekje aanvragen. Hierin kunt u uw wensen voor uw eigen uitvaart vastleggen, zodat uw uitvaart wordt vormgegeven zoals u dat voor ogen heeft.