Opbaren, waar en hoe.

Opbaren, waar en hoe?

Onterecht denken mensen bij een opbaring dat dit in het huis van de overleden gedaan moet worden. Gelukkig wordt daar inmiddels heel anders over gedacht. Er zijn heel veel verschillende plekken en wijzen waarop iemand opgebaard kan worden.

 Wat is opbaren:

 Letterlijk betekent opbaren het “op een baar leggen” van een overledene. De overledene is verzorgd, aangekleed en moet gekoeld blijven tot het moment van de uitvaart. Ik geef een aantal voorbeelden van opbaren.

Manieren van opbaren:
 
 Thuis:

 Thuis opbaren vind ik persoonlijk de mooiste manier om iedereen in de gelegenheid te stellen om afscheid te nemen. Er is tijd om op ieder ogenblik even bij de overledene te zijn.

Op bed: Dit kan zijn op het bed van de overledene, of op het bed waarin in de overledene is gestorven (bijvoorbeeld van de thuiszorg). Hiervoor is een speciale bed koeling beschikbaar. Het bed kan worden opgemaakt zoals men dat is gewend, met spullen die bij de overledene horen.

Thuis op baarplank of in kist:Als u het niet prettig vindt om een overledene in bed te laten liggen, kunt u er ook voor kiezen om de overledene in de kist te leggen en de kist op een geschikte plek in huis neer te zetten. Ook hiervoor is een speciale koeling beschikbaar.

 

In kerk of uitvaartcentrum:

 Als het om verschillende redenen niet kan of niet wenselijk is om de opbaring thuis te doen, zijn er verschillende mogelijkheden.

In de kerk: Als de uitvaart in de kerk wordt gedaan, is het meestal ook mogelijk om de overledene aldaar op te baren. Niet altijd is het mogelijk om de overledene te bezoeken voor een afscheid, of alleen op vast momenten.

 

In het uitvaartcentrum: Alle uitvaartcentra hebben een koeling, speciaal voor overledenen. Hierin worden overledenen gezamenlijk gekoeld. Vaak is maar een moment van bezoek mogelijk, en alleen op afspraak. Afscheid nemen gebeurt dan vaak alleen op het moment condoleren of van de uitvaart.

 In 24-uurs kamer in uitvaartcentrum:

 Een bijzondere vorm van opbaren is de 24-uurs kamer. Diverse uitvaartcentra hebben ruimtes die voor families onbeperkt toegankelijk zijn. De overledene wordt hier opgebaard en zonder afspraak kan men hier op bezoek komen. Deze ruimtes zijn vaak sfeervol ingericht met mogelijkheden om foto’s of persoonlijke spullen neer te zetten. Voor de toegang krijgt u een sleutel of pas en u bent dan de enige die in deze kamer kan komen.

Andere mogelijkheden:

 In het verzorgingshuis: Als uw naaste in het verzorgingshuis is overleden, is het soms mogelijk dat de opbaring in de kamer wordt toegestaan. Dan is het vaak mogelijk om nog op bezoek te komen; echter niet altijd en vaak op afspraak of op vaste tijden. Als dit niet mogelijk is, wordt de overledene opgehaald en overlegt u met de uitvaartbegeleider wat dan voor u de beste mogelijkheid is.

In het Hospice: In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om opgebaard te worden in het Hospice waar uw naaste de laatste levensfase heeft doorgebracht. Helaas is bezoek om afscheid te nemen meestal niet mogelijk. Wanneer het niet mogelijk is om in het Hospice opgebaard te liggen, wordt de overledene opgehaald en elders opgebaard, overlegt u die met de uitvaartbegeleider.

Maar ook: Er zijn zeker nog andere plekken te bedenken waar een opbaring kan worden gedaan. In principe kunnen opbaringen  overal gedaan worden, zowel in de zomer als in de winter. In een ruimte die moeilijk gekoeld kan worden, kan een airco bijgeplaatst worden.En een goede uitvaartbegeleider zal samen met u op zoek gaan, om wensen en mogelijkheden met elkaar af te stemmen.

Samenvattend:

Ook voor het opbaren zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Wederom geldt hiervoor dat de verschillende mogelijkheden een andere prijs hebben. Laat u daarom goed informeren door een uitvaartbegeleider.

Ik kan u een wensenboekje toesturen, digitaal of via de post, zodat u op uw gemak uw wensen kunt noteren. En natuurlijk kunt u met mij ook een afspraak maken, zodat we uw wensen kunnen bespreken en ik een kostenbegroting voor u kan maken.